Uitleg website optimalisatie voor MKB

Binnen een week of paar weken hoog in Google? Hieronder leest u hoe het kan aan de hand van een voorbeeld, namelijk deze pagina!

Website_optimalisatie_MKB (Default) 

Veel bedrijven binnen het MKB, maar ook particulieren, hebben een website en vragen zich af waarom ze 'niet hoog in Google' staan. Ze gaan dan op zoek naar specialisten die het antwoord vroeg of laat kunnen geven. Er zijn heel veel zoekmachine-optimalisatie bedrijven te vinden en er is heel veel informatie op internet te vinden. In veel gevallen is het zoveel informatie dat u door de bomen het bos niet meer ziet, of beter: door de hoeveelheid informatie het doel niet bereikt.

Hieronder vindt u een basis uitleg van:

Let op: deze informatie is zeker niet volledig maar bedoeld om u beter inzicht te geven, een aantal testen zelf te kunnen laten doen zodat u wellicht een aantal eerste verbeteringen al zelf 'durft' door te voeren omdat u de materie nu beter begrijpt. Het is heel waarschijnlijk dat u daarna nog wel meer informatie of ondersteuning wenst en dan kunt u altijd nog contact opnemen met iemand waar u zich prettig bij voelt. Mocht de manier waarop de uitleg gegeven wordt en mocht deze open aanpak u aanspreken dan mag u natuurlijk ook met ons contact opnemen om u verder op weg te helpen. Uiteraard stellen we dat zeer op prijs!

 

Het uitgangspunt: de visie van Google 

Terug naar begin van deze pagina

Verreweg de belangrijkste zoekmachine is Google op dit moment en dat zal de komende jaren ook zeker zo blijven. Ongeveer 95-99% van de zoekopdrachten verloopt nu via Google. Het doel van de zoekmachine is om de consument zo goed mogelijke resultaten terug te geven en de informatie die de consument zoekt zo snel mogelijk beschikbaar te maken. Met andere woorden: als de consument zoekt op 'paintball veluwe' dan biedt Google het liefst pagina's van websites aan die direct de juiste informatie bieden.

Er zijn maar 10 posities op de eerste pagina van Google en er zijn meer dan 10 aanbieders van paintball op de Veluwe. Hoe kunt u dan toch op de eerste pagina komen en gezien worden? Dat gebeurt dan door de zogenaamde 'gesponsorde links' oftewel Google Adwords. Hoe meer concurrentie, hoe meer je betaalt.....en dat is nog terecht ook. En hier leeft Google van en is er groot van geworden.

Twee termen die veel gebruikt worden in deze zoekmachine wereld:

SEO = Search Engine Optimization (niet-betaald zo hoog mogelijk komen in Google)

SEA = Search Engine Advertising (betaald zo goed mogelijk naar voren komen in Google)

SEO-Niet-betaald-SEA-Betaald (Large)

 

Google Adwords (SEA)

Terug naar begin van deze pagina

Dit is de meest eenvoudige manier om snel zichtbaar te worden op de eerste pagina van Google maar daar betaalt u dan ook voor.

Bedenk welke woorden en woordencombinaties de consument zal gebruiken bij het zoeken en waar uw website voor bedoeld is.

Als we deze uitlegpagina willen promoten via Adwords dan zouden we de volgende woorden en woordcombinaties kunnen gebruiken:

- zoekmachine optimalisatie

- website optimalisatie

- Google Adwords uitleg

- SEO uitleg

- SEA uitleg

- hoog in Google

- Google ranking website

etc.

Maar het promoten op alleen het woord 'website' is in de meeste gevallen te breed. Een consument die zoekt op alleen het woord 'website' is hoogstwaarschijnlijk op zoek naar een nieuwe website dus als de consument al op de advertentie klikt dan komt de consument wel op deze pagina maar zal dan al snel zien dat het niet aansluit op zijn of haar zoekvraag en de site weer verlaten. Voor de 'klik' moeten we dan wel betalen.

Binnen Adwords zijn de volgende termen van belang:

- Vertoningen; het aantal keer dat de advertentie is getoond

- Klikken; het aantal keer dat er op de advertentie is geklikt en er 'dus' betaald wordt aan Google

- CTR; Click Through Ratio oftewel 'doorklikpercentage' en is dus de kans dat er doorgeklikt wordt op een vertoning voor die zoekwoordcombinatie

Google Adwords SEA Uitleg voor MKB (Large)

 

Per woord of woordcombinatie kunt u opgeven hoeveel u maximaal voor een klik wilt betalen en dit heet dan Max. CPC (Maximum Cost per Click).

U kunt de woorden en woordcombinaties groeperen in een advertentiegroep zodat u verschillende advertentieteksten kunt maken maar ook de doorklik op een andere pagina uit kunt laten komen. Als we bijvoorbeeld paintball willen promoten kunnen we daar een aparte advertentiegroep voor maken die direct op de pagina voor paintball uit komt en voor lasergame direct op de pagina met lasergame informatie en prijzen.

Daarnaast heeft u nog de mogelijkheid om diverse campagnes in te richten. Per campagne kunt u een maximum budget per dag instellen zodat u nooit teveel kunt uitgeven. Per campagne heeft u tevens de mogelijkheid om  de campagne tijdelijk of permanent stop te zetten. In bovengenoemd voorbeeld zouden dus de advertentiegroepen voor paintball en lasergame onder eenzelfde campagne vallen maar een kerstaanbieding wordt dan een speciale campagne die alleen rond december wordt geactiveerd.

 

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Terug naar begin van deze pagina

Vroeg of laat zult u zichzelf de vraag stellen of het niet 'goedkoper' kan en of er geen mogelijkheid is dat u niet op de niet-betaalde manier beter naar voren komt. En meestal is het antwoord: ja hoor, dat kan. Garanties op een top-10 positie kunnen eigenlijk niet gegeven worden omdat u niet kunt beinvloeden wat uw concurrentie doet.

Maar met de volgende aanpak doet u in ieder geval een flinke stap vooruit.

Stap 1) Op welke woorden wilt u gevonden worden?

Bepaal eerst op welke woorden uw site gevonden zou moeten worden en waarop de kans op succes dus het grootst is. Met succes wordt bedoeld dat de consument die zoekt en op uw site uitkomt hier ook vindt wat hij of zij zoekt. Daarnaast moet u tevens nog inschatten hoe 'specifiek' er gezocht zal worden.

Voorbeeld: voor deze uitlegpagina kunnen we wel willen dat de pagina naar voren komt op alleen het zoekwoord 'website' maar met circa 1.210.000.000 resultaten voor het woord website is de kans dat dit lukt erg klein. Daarnaast is het maar de vraag of het woord 'website' alleen wel de lading dekt. Zeer waarschijnlijk niet en dan is de woordcombinatie 'website optimalisatie' al een stuk beter. Hier zijn echter ook al 264.000 resultaten als gevolg van de vele bedrijfjes die op dit vlak actief zijn. De doelgroep van de grotere bedrijven hierin komt niet overeen met de doelgroep die hier beoogd wordt. Wij richten ons veel meer op het MKB dus kiezen we in dit geval voor de woordcombinatie 'website optimalisatie MKB' en woorden daarom heen.

Tip: U kunt Google Adwords in dit geval ook gebruiken om te onderzoeken en te beoordelen waar het meest op gezocht wordt.

Voorbeeld: voor het bovengenoemde voorbeeld hebben we op 16 oktober deze uitlegpagina gemaakt en op 23 oktober stonden we direct hoog in Google, sterker nog: op de eerste pagina van Google.

Website_optimalisatie_MKB (Large)

Stap 2) Zorg dat de pagina's van uw site hier goed op aansluiten

De volgende stap is om te zorgen dat de tekst en de zogenaamde metatags goed aansluiten bij de zoekwoorden waar u op gevonden wilt worden. Dus in ons voorbeeld willen we graag goed gevonden worden op de woorden website, optimalisatie en MKB. Deze woorden moeten dan ook voldoende voorkomen in:

1) de tekst (dus binnen de tekst en de hoofdstukkoppen op deze pagina)

2) de URL ( http://www.b-gait.com/nl/tell/website-optimalisatie-mkb.html )

3) de Title metatag, oftewel de titel van de pagina die in de 'blauwe balk' van de Internet Explorer browser verschijnt indien de consument uw site-pagina bezoekt.

    Voorbeeld: de titel van deze pagina is dus 'Website optimalisatie MKB - Hoog in Google zoekmachine door SEO, Adwords en conversieverhoging' (tip: zet belangrijke tekst vooraan in de titel)

4) de Description metatag, oftewel de korte omschrijving die in Google getoond wordt bij de zoekresultaten

5) De keyword metatag??? Dit wordt nog steeds door de meeste bedrijven genoemd als een belangrijke factor om hoger te komen. Wordt dit gebruikt door Google voor de positiebepaling? Het antwoord is simpel: nee, Google gebruikt dit niet en heeft o.a. op Youtube enige tijd geleden een filmpje geplaatst met tekst en uitleg.

Stap 3) Check of u uw werk goed genoeg gedaan hebt

Op internet zijn een groot aantal gratis tools te vinden die kunnen helpen bij het optimaliseren van site, teksten, metatags etc. Ze varieren wel wat dus wat de ene tool als goed beoordeelt kan door de andere tool weer als 'matig' beoordeeld worden. Maar als u logisch nadenkt en in ieder geval zoveel mogelijk tegemoet komt aan de adviezen die de tool u geeft, dan gaat u er in ieder geval op vooruit.

Om u het zoekwerk naar tools wat makkelijker te maken, hieronder een aantal sites die we zelf gebruiken:

- Metatag analyse (lekker gebruikersvriendelijk en overzichtelijk)

- Metatag analyse (meer informatie maar mede daardoor wel wat onoverzichtelijker)

- Site analyse (veel informatie in gebruikersvriendelijke en overzichtelijke opzet)

Let op: dit zijn alledrie sites die de checks online uitvoeren en dus niet meer dan een indicatie geven en een hulpmiddel zijn. Het echte advies op maat dat uw site nodig heeft ten aanzien van de zoekwoorden wordt niet in de online-check geboden.

Gratis metatags check online (Large)

 

Stap 4) Zorg dat andere sites naar uw site verwijzen

De ene helft van het succes hoe hoog u in Google komt hangt af van de bovenbeschreven stappen en betreft dus de inhoud van uw site die optimaal moet zijn. De andere helft van het succes hangt af van hoeveel andere relevante sites naar uw site verwijzen. Dit wordt door Google uitgedrukt in de zogenaamde 'pagerank'. Probeer ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk leveranciers, partners, product- of branchegerelateerden een link opnemen op hun site en naar uw site verwijzen.

Voorbeeld: hierboven staan enkele verwijzingen naar wat bruikbare tools om uw metatags of site te checken. Dat is weer een extra verwijzing naar hun site dus 'blijkbaar' staat daar zinvolle informatie. Hoe belangrijker deze pagina nu weer wordt, hoe meer 'waarde' de verwijzing naar hun site weer krijgt. Vergelijk het met literatuur: een boek waar veel naar verwezen wordt is over het algemeen een boek met veel waarde cq. belangrijke informatie.

 

Conversieverbetering van website

Terug naar begin van deze pagina

De uitleg hierboven is voornamelijk gericht op het trekken van meer bezoek naar uw website. Door het inzetten van Google Adwords zal u per direct meer bezoekers naar uw site trekken. Ook door het verbeteren van uw teksten, URL's, metatags en landingspagina's (SEO) trekt u ook meer verkeer naar uw site.

Voorbeeld van het verhogen van bezoek door Adwords in te zetten:

SEA-voorbeeld meer bezoek (Large)

 

Voorbeeld van het verhogen van bezoek door optimaliseren van de pagina's (leuk om te vermelden is dat deze aanpassing van het kiezen van de juiste woorden in URL en kop maar een half uurtje tijd kostte en daarmee direct al een flinke verbetering bereikt werd)

SEO-voorbeeld meer bezoek (Large)

 

Echter, als we eigenlijk alleen zorgen dat er meer bezoek komt maar verder niet echt iets veranderen aan de winkel (lees: website) dan is de kans dat men er iets 'koopt' net zo groot als voorheen. Oftewel, de conversie blijft ongeveer gelijk. In onderstaand voorbeeld schommelt de conversie tussen de 2% en 3%.

Conversiegrafiek (Large)

 

Het doel bij conversieverhoging is dus niet om meer bezoekers naar de site te trekken maar om de winkel (website) te bekijken en te analyseren en om op gestructureerde wijze deze conversie te gaan verhogen.

De middelen die hiervoor gebruikt worden zijn:

1) Websitestatistieken (zoals bv. Google Analytics) - om de conversie te monitoren, te analyseren waar bezoekers de site verlaten, hoeveel bezoekers er bij de kassa komen (zoals winkelmandje of bestelformulier) maar uiteindelijk niet afrekenen, dus de bestelling niet afronden en niet bij de bedanktpagina komen.

2) Website Optimalisatie tool (zoals bv. Google Website Optimizer) - om verschillende versies van een pagina te maken en de bezoekers hierover te verdelen en daardoor kunnen beoordelen welke pagina of pagina's leiden tot de beste conversie. Dit wordt in de conversiewereld ook wel AB-testen of Multivariate-testing genoemd, oftewel 'meerdere varianten van een pagina testen'.

 

Het doel van deze pagina is dat u op weg geholpen wordt met deze uitleg dus mocht u nog suggesties hebben om de uitleg hierboven te verbeteren dan horen wij ze graag. In dit geval kunt u onderstaand contactformulier gebruiken om uw suggesties door te geven.

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in, dan zullen wij zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Uw naam:  *
Uw e-mail adres:  *
Uw boodschap of melding:  *
* Verplicht veld